Het begin
Toen ik begon als thuisbrouwer en zeer geïnteresseerd was in bier, ben ik tijdens een bezoek aan een vriend, die destijds in Brussel woonde, bekend geraakt met het product "lambiek". Dit was ook meteen een lambiek van brouwerij Cantillon. Na een bezoek aan deze brouwerij (2000) tijdens een van hun Open brouwdagen wou ik dit ook een gaan maken, een lambiek van spontane gisting. Mijn eerste poging, in 2001, was een wort welke daarna op glas vergist werd. Uiteindelijk is dit geen lekker bier geworden door een gebrek aan luchttoevoer tijdens de vergisting.

Op een gegeven moment ging een andere vriend voor zijn werk naar Tsjechië en besloot enkele houten vaten daar te kopen. Ik was meteen geïnteresseerd en heb toen 1 houten vat (20 liter) gekocht, dit was ergens in 2003. Vanaf dat moment zijn al mijn lambieken op houten vat vergist.

De kwaliteit van deze lambieken was zeer bevredigend. In 2005 Begon ik mijn ervaringen te delen op het hobbybrouwen forum wat er in 2006 toe leidde dat ik met een andere vriend afgesproken had dat we beide een lambiek zouden maken en deze een jaar later zouden gaan mengen tot een geuze (2007), dit was dus de eerste (niet commecieële) geueze welke 100% van Nederlandse bodem kwam.

Mijn lambiek avonturen werden op het Hobbybrouwforum bijgehouden en ook actief gevolgd.

In 2012 werd ik gevraagd mee te doen een de 1e Brettanomicus dagen in Amsterdam (georganiseerd door de Bierkoning). Ook het jaar daarna (2013) heb ik tijdens deze dagen een lezing/masterclass gehouden. Geïnteresseerden hebben tijdens deze dagen mogen proeven van mijn creaties (jonge en oude lambieken) en vonden deze erg smakelijk

de Commerciële lambiek..het vervolg
Nadat ik begonnen was met Brouwerij Eanske, in 2013, kreeg ik al vrij snel van een vriend de tip dat het wellicht ergens in Twente mogelijk zou zijn om vaten neer te leggen en zo de eerste Nederlandse Commercieële Lambiek te maken. Dit was natuurlijk het onderzoeken waard en enthousiast als ik was en met de ervaring die ik heb met het maken van lambiek op kleine schaal, ben ik op onderzoek gegaan.

Dus met de desbetreffende partij in gesprek gegaan. Maar hoezeer ze mij ook graag zouden willen helpen, wegens drukte was er op dit moment even geen ruimte voor mijn plan, maar ze hadden nog wel een mogelijk alternatief. Dus meteen die andere partij benaderd en vrij snel daarna ook daar mee in gesprek gegaan. Deze wilde eventueel wel meewerken, maar wou wel eerst alles uitgezocht hebben.

Zodoende maar meteen de Douane (Belastingdienst accijnzen) benaderd over de regeltjes en mogelijkheden tot het maken van Lambiek. Altijd leuk als je met iets de eerste bent, want de NL wetgeving voorzag niet exact in mijn plannen (een kleine maas in de wet dus). Maar ik wou wel eerlijk en volgens de wet dit product gaan maken, dus eerlijk gecommuniceerd over mijn plannen en uiteindelijk was het duidelijk wat ik wel en niet mocht doen.

Het blijkt dus als je een wort in een brouwerij hebt gemaakt, deze aanstelt met gist (ook al is het maar heel weinig) Dat het dan voor de wet al "bier" is en je dus de accijns kan afdragen. Daarna mag het product legaal de brouwerij verlaten en mag het her en der opgeslagen worden voor verdere rijping/vergisting.

Dat wetende heb ik een andere partij benaderd voor opslag en daar enkele dagen latere akkoord gekregen. Dus de vaten konden worden aangeschaft en de brouwdagen konden worden ingepland...De eerste Nederlands Lambiek van Spontane gisting gaat er komen....Echter zal het product zeer waarschijnlijk niet onder de naam "Lambiek" op de markt gebracht worden, omdat deze naam beschermt is door de Belgische Lambiekbrouwers voor bieren uit de Zenne vallei...maar insiders zullen gewoon weten dat het om een zeer smakelijke en kwalitatief hoogstaande lambiek zal gaan !!!

2014 01 30 - Lambiek 112Wanneer te verwachten ?

Bij het produceren van een Lambiek is geduld nodig. Het vervaardigen van een lambiek kost 2 jaar. Ieder jaar zullen er twee nieuwe Batches "Eanske spontaan" uitkomen. De voorraad zal beperkt zijn, dus wil je zeker zijn van een aantal flessen !! Reserveer deze dan !

 

Vinaora Visitors Counter