Houdbaarheid afvuldatum

 

Ingezaagde datum

De datum welke op de etiketten zijn ingezaagd, is bij mijn bieren altijd de maand van afvullen. De houdbaarheid van het bier (eigenlijk garantie) is dan tot een jaar na deze datum !!! Dit wijkt af van "de standaard" maar dat doen we bewust !

Waarom afvuldatum ipv THT datum ?

Bier is een ambachtelijk product en zeker de bieren van kleine brouwerijen (waaronder dus ook mijn bieren) worden nog kleinschalig gebrouwen met vaak beperkte middelen.

De bieren van Brouwerij Eanske zijn ongefilterd, waardoor de bieren ook niet altijd kraakhelder zijn en er ook nog een klein beetje gist in het bier zit. Dit heeft tot gevolg dat het bier nog "leeft" en de smaak nog kan evalueren. Door het vermelden van de maand van afvullen weet u als consument hoe oud het bier is en kunt u wellicht zelf inschatten hoe de verhouding leeftijd/kwaliteit is.

De houdbaarheid van het bier (tot een jaar na afvuldatum) is niet meer dan een soort van garantie van mij voor de smaak. Binnen deze periode moet de smaak van het bier goed zijn en indien dat niet het geval is, kunt u daarover corresponderen.

En wat als de "houdbaarheid" is verstreken

Een jaar na afvuldatum is de houdbaarheid (lees garantie) van het bier verstreken, dat wil niet zeggen dat het bier niet meer goed is. Zoals reeds vermeld werd zijn mijn bieren een "levend" product en kan het dus zijn dat de bieren na die datum nog prima te drinken zijn. Hoe de smaak ook is, u zult er nooit ziek van worden !!

Natuurlijk is het beter en lekkerder om het bier zo vers mogelijk te drinken....maar soms kan een flesje (of een paar flesjes) vergeten zijn in een hoekje van de koelkast of kelder....

Vinaora Visitors Counter