Brouwerij Eanske is een jonge brouwerij welke nog niet beschikt over een eigen brouw-installatie. Om mijn bieren te brouwen maak ik gebruik van de capaciteit van andere brouwerijen. Echter worden alle bieren ten alle tijden persoonlijk door mij gebrouwen, dus er wordt zoveel mogelijk door mij aan de knoppen gedraaid.

 

1BrouwdagEanske 01

Het schroten
Voordat er gebrouwen kan worden dient de mout eerst volgens recept afgewogen te worden en daarna dient de mout geschroten te worden. Bij dit proces worden de moutkorrels geplet en/of beschadigd zodat deze tijdens het maischen goed in contact kunnen komen met de vloeistof.

1BrouwdagEanske 03

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1BrouwdagEanske 05

 

Het Maischen

Voor het brouwen wordt er eerst een hoeveelheid water verwarmt tot de juiste temperatuur. In dat water wordt dan de reeds geschroten mout "gestort". Tijdens het storten wordt er goed geroerd zodat de mout en het water goed met elkaar gemengd worden. De ontstane pap wordt nu tijdens een verwarmingsschema versuikerd. Er komen enzymen vrij welke de opgeloste zetmeel (uit de moutkorrel) kunnen omzetten in suiker. Na ongeveer 1 - 1,5 uur is alles vrijwel versuikerd volgens de wensen van de brouwer. Er is nu een zoete pap ontstaan met een relatief hoge concentratie aan vergistbare en onvergistbare suikers.

1BrouwdagEanske 08Reinigen gisttank

Tijdens het maischen is er even tijd om alvast de gisttank te reinigen. Dit moet zorgvuldig en goed gebeuren omdat het wort wat aan het einde van de dag die tank ingaat erg gevoelig is voor infecties. Dus dit deel van het proces verdient de nodige aandacht.

 

 

 

 

 

Filteren en spoelen1BrouwdagEanske 10

Na het maischen/versuikeren wordt de "pap" (maisch) naar de filterkuip gepompt en wordt er gefilterd. Tijdens dit filteren wordt de suikerhoudende vloeistof (wort) afgetapt en opgevangen in de kookketel. De "maisch" wordt nog enkele keren nagespoeld met heet water om zodoende zoveel mogelijk van de suikers uit te spoelen. Tijdens dit proces (en ook tijdens het maischen) wordt de kwaliteit en de voortgang van het proces al zoveel mogelijk gecontroleerd om zodoende zeker te zijn dat het uiteindelijke bier voldoet aan de gewenste kwaliteits-eisen welke door mij gesteld worden.

1BrouwdagEanske 09

 

Tijdens zowel het maischen, het filteren en het spoelen worden monsters genomen en wordt het suikergehalte en de pH-waarde nauwkeurig in de gaten gehouden, geregistreerd en zo nodig bijgestuurd.

 

 

 

 

 

Verwijderen van de bostel1BrouwdagEanske 11

Als het filteren en spoelen is voltooid, dit proces duurt ongeveer 1,5 - 2 uur, dient de bostel uit de filterkuip verwijderd te worden. Deze bostel is voor een bierbrouwer een afvalproduct, maar voor een boer/veehouder een mooi product dat kan dienen als bijvoeding voor varkens, geiten, kippen en andere dieren. De filterkuip dient ook goed schoon te zijn omdat deze ook weer dient om na het koken de hop er weer uit te filteren.

 

 

1BrouwdagEanske 13

Koken

Nu wordt in de kookketel de reeds opgevangen wort aan de kook gebracht. Het wort dient ongeveer 60-90 minuten te koken. In ons geval koken we 90 minuten. Tijdens dit koken voegen we de hop toe waardoor we een fijne bitterheid en een aangenaam aroma in het bier verkrijgen. Ook zullen er eiwitten samenklonteren tijdens het koken en zal de wort "steriel" worden en indampen.

 

Koelen

Na het koken wordt het wort weer naar de filterkuip gepompt welke nu dient als "whirl-pool". Het wort wordt in de rondte gepompt waardoor de vaste deeltjes (hop en eiwitten) in het midden komen te liggen. Na een rust van ± 15 minuten wordt het wort door een platenkoeler gepompt waardoor het zeer snel afkoelt tot ± 20 graden waarna het op deze temperatuur in de gisttank stroomt. Hierna komt de gist erbij

Vergisting

Nu komt het aan op de vergisting. De gist zorgt ervoor dat de aanwezig suikers worden omgezet naar alcohol en koolzuur. Deze koolzuur zal deels ontsnappen maar in een iets later stadium wordt het ontstane koolzuur opgevangen in het jongbier. Ook zullen er diverse smaak- en geurcomponenten ontstaan tijdens de vergisting. In de giststank zal het uiteindelijke bier zijn smaak en geur krijgen en tijdens het lageren (als de vergisting voorbij is) zal dit proces nog verder gaan.

 

 

Vinaora Visitors Counter